Zodra mensen horen dat ik auteur ben (naast docent) vragen ze vaak naar mijn favoriete boeken en schrijvers. Ik heb al eens een blog gepost met een top 5 van mijn favoriete historische romans, maar tegenwoordig komt steeds meer research en inspiratie uit podcasts. Tijd dus voor een podcast top 4.
Niet meer weg te denken
De podcast bestaat al langer dan je denkt misschien. Radio dj Adam Curry bedacht het in 2004. Hoewel de podcasts van nu nog steeds op dezelfde manier worden gemaakt, is de inhoud wel veranderd. De eerste podcasts waren namelijk allemaal radiopodcasts gemaakt door radio dj's en opgezet als radioprogramma inclusief muziek, jingles en praatjes tussen de singles door. Sinds een jaar of drie is dit medium booming en niet meer weg te denken.
En weer geschiedenis
Alsof de geschiedenislessen, historische romans en histo-series nog niet genoeg waren, ook in de podcasts zoek ik mijn heil in historie. Als dat ook jouw ding is of wanneer je gewoon houdt van goed gemaakte content, dan heb ik hier een top 5 voor je. Achter de titels zit een link naar de show.
Vanaf 2021 vertellen Nynke de Jong, Arco Gnocchi en Tom Aalmoes in de podcast Alle geschiedenis ooit de beste verhalen uit de wereldgeschiedenis. Eerst deden ze dat op de open kanalen van google, apple en spotify en daar is nog steeds een deel van de afleveringen te beluisteren. Vanaf april 2022 is Alle geschiedenis ooit verhuisd naar de betaalde app Podimo. De chemie tussen de drie is geweldig, maar vooral de 'weetjes waar ze op feesten en partijen hoge ogen mee gooien' spreken aan. Regelmatig vinden de weetjes zich een weg naar mijn geschiedenislessen. Favoriete afleveringen zijn: Alle Kennedy juice van Nynke, Stanislas Petrov de man die de wereld redde van Arco en ook van Arco de aflevering over de CIA.
2. De kunst van het verdwijnen
Een Vlaamse podcast. Je moet dus even door de Vlaamse accenten kunnen luisteren (ik vind het hierdoor nog mooier). Bart van Nuffelen, toneelregisseur en auteur brengt de geschiedenis van 1 straathoek tot leven. Middenin de Antwerpse Joodse wijk voltrekken zich op precies dezelfde plaats in 1942, 1980 en 2019 drie historische gebeurtenissen. Bart linkt ze aan elkaar en laat zien dat de geschiedenis uit lagen bestaat en dat alles met elkaar verbonden is. Acht afleveringen over waargebeurde verhalen met een plot dat je zelf nooit had kunnen bedenken. Echt een beauty deze podcast.
Podcast over een heel actueel onderwerp. Wat als blijkt dat jouw voorouders niet aan de goede kant van de geschiedenis stonden? Stephanie Biesheuvel ontdekt dat haar voorouders niet alleen lid van de NSB waren, maar ook actief meehielpen met het verraden en oppakken van mensen en zelfs bewakers waren van concentratiekampen. Wat krijg je meerdere generaties later nog mee van deze geheimen en wat doet het met nabestaanden die de waarheid over hun dierbaren horen? Goed uitgewerkte podcast met aandacht voor het psychologische aspect van de geschiedenis. Af en toe wat traag. Alleen te beluisteren via Podimo. Er is nu ook een tv serie van gemaakt: de oorlog die nooit ophoudt. Nu te zien bij de NOS.
4. Dinocast
Maarten van Rossem en Gijs Rademaker vertellen je in deze podcast wat er allemaal niet klopt aan de film Jurassic Parc. Ze lopen diverse musea af en behandelen ons verkeerde beeld van de diverse dino's. Zo schijnen de meeste dino's geen kale reptielen te zijn geweest maar dieren met veel veren en kleurenpracht. Maar omdat het in de film niet sexy is om achterna gezeten te worden door een uit de kluiten gewassen pino, kreeg de T-rex het uiterlijk dat we nu allemaal kennen. Met de kenmerkende droge humor te beluisteren op google en apple kanalen en op spotify.
Veel luisterplezier.
| Janine Brandsen